За Milla

Milla каменна мелница

Продуктите с марка Milla

Milla е марка за българските каменни мелници и преси за флейки. Името Milla съдържа в себе си думата мелница (от англ. mill), а смислово името има значение на  нежна и мила дама, която е готова всеки ден да се грижи за най-важното според традицията на българите - хлябът на нашата трапеза.

Променете живота си, започнете да се грижите правилно за здравето си! А вашето здраве започва от ястията на трапезата. Домашните каменни мелници и преси ще ви гарантират прясно, ароматно пълнозърнесто брашно или флейки, с контролирани  от самите вас качество и състав.

Забравете за индустриално приготвената храна и промишлено смляните брашна! Те са консервирани и не ви носят енергията и хранителните вещества, така необходими за правилното и естествено функциониране на човешкото тяло. Здравето е по-достъпно с добри помощници в кухнята!
Milla e една от тях!

Елегантен дизайн     Естествени материали      Устойчивост и здравина във всеки детайл

За марката Milla

Milla - перфектния избор на малка каменна мелница за домашно пълнозърнесто брашно
Milla Flaker - пресата за прясно приготвен флейкс от вашите семена и зърна

Създадохме марката Milla с цялото си сърце и разбиране за здравословно хранене, което натрупахме през годините на търсене на правилния начин за здрав живот. Посветихме дълго време на проучване и разработки, докато стигнем до продуктите, които ви предлагаме.

Създаваме модерни продукти, които въплащават древната традиция за приготвяне на брашно във всеки дом, като вярваме че ще помогнем на много хора да се върнат към естествения начин на приготвяне на питателен хляб и други зърнени храни. В модерните времена, индустриализацията измества фокуса от природосъбразния начин на хранене и нормално човешко здраве към реализиране на максимални печалби и следователно към удължаване на престоя на храната върху рафтовете в магазина. В следствие на което съвременният консуматор получава консервирана и ненужно опакована "храна", и по-точно казано празни калории, а не жива храна за клетките.

Водени от целта ни да предложим уреди за здравословен начин на хранене, ние изобретихме мелниците Milla и продължаваме да подобряваме тяхната функционалност и дизайн, на база обратната връзка, която получаваме от клиенти в цяла Европа. Стремежът ни е да имаме лекота, удобство и дълготрайна устойчивост на уредите Milla. Подбираме 100% български, естествени материали с най-високо качество, които обработваме с внимание и в голяма степен ръчно, за да получим мелница с високо качество, стилен дизайн и дълъг живот. Гарантираме за всеки един уред с марката Milla и се гордеем с доброто качеството на продуктите си. Получаваме висока оценка не само от клиентите ни в Европа, но и от други страни по света и зад океана.

Ползвайте всеки ден мелница и флейкър Milla и се радвайте на здрав и щастлив живот Вие и цялото Ви семейство!
Milla Mills

История на електрическата домашна каменна мелница

Още от дълбока древност хората са смилали зърната и са ползвали брашна за приготвяне на хляб и зърнени храни. За да стрият зърната на фин прах, предците ни са ползвали най-различни техники, за които няма да разказваме - те са добре известни. Но най-вероятно  не знаете как се е стигнало до създаването на съвременния вариант на малка домашна каменна мелница.

Историята е почти легендарна. В годините след индустриалната революция и след откриването на електрическия двигател, промишлените мелници с голяма производителност се усъвършенствали значително. Благодарение на това мелничарите предлагали все по-фино брашно и все по-бяло. Хората се радвали на мек и вкусен хляб. Дори консумирането на бял хляб се считало за символ на просперитет и благосъстояние. Още през 50-те години на XX век белият хляб се разпространил масово в Германия и в остналите европейски страни.

Тогава един малко известен германски зъболекар се заема и търси причината за масовото разпространение на кариеса сред децата и младите германци. Дълги години той изследвал причините за поява на кариес. И след като разбрал, че причината е в бактериалната среда, която се развива в натрупаната по зъбите плака, стигнал до заключението, че с промяната на хранителните навици в семействата на по-богатите германци, кариесът се появява по-често. Зъболекарят установил, че колкото повече бял хляб консумират хората, толкова повече страдат от кариеси.

Решението на проблема, според него, било в това да се върнем към консумацията на хляб от пълнозърнесто брашно. Така той запретва ръкави и изобретява малка мелничка с естествен камък, която да се ползва в домашни условия. Гениалния му принос е в това, че за първи път се внедрява електрически двигател в малка по размер мелница, която смила зърната с камъни.

След като обяснява на своите пациенти за откритието си как биха могли да имат по-здрави зъби, той лесно ги убеждава да се върнат към здравословната традиция, която са позабравили, и да започнат отново да приготвят сами хляба си в къщи като смилат зърната, без да отделят зародиша и триците. Пълнозърнестото брашно съдържа всички трици и онези слоеве на зърното, които играят ролята на деликатен абразив и не позволяват на скорбялата и глутена да полепват по емайла на зъбите. Така от зъболекар немският изобретател се превръща в малък производител на мелнички.

Успехът му бързо се забелязва от други предприемачи в Германия, и така през 60-те и 70-те години се появяват още производители на малки домашни каменни мелници. Производството на мелнички за домашно ползване се развива от няколко фамилии, които предлагат модели с най-високо качество, уникален дизайн и висока цена.  И до днес в Германия са се запазили компании с дългогодишна традиция, които произвеждат луксозни, малки електрически мелнички за домашно ползване.

Как бе създадена Milla?

В началото просто искахме да имаме чисто и прясно брашно, за да си приготвяме истиски здравословен хляб. Търсихме такова брашно по магазините, но все оставаше съмнението за състава на брашното в пакета. Разбрахме, че за да сме сигурни в произхода и чистотата на зърното, ще трябва да го подбираме сами и после сами да го смиламе на брашно. Изводът беше - трбва ни мелница. Но не за да смиламе два пъти в годината брашното, а всяка седмица, дори всеки ден. Знаехме за вносните мелнички, но те изглеждаха прекалено скъпи и недостъпни за нас. И решихме да си направим наша, по-добра и по-достъпна. Така след няколко проби се появи нещо, което правеше брашно. Похвалихме се на приятели, а те толкова се въодушевиха, че искаха и те да имат мелница в къщи. По този начин получихме първите си поръчки. Това се случи през 2009 година.

Оттогава минаха много години. А ние постоянно подобрявахме и усъвършенствахме нашата мелница. Искахме да споделим с повече хора творението си, а това все повече ни вдъхновяваше. Благодарение на обратната връзка от клиенти, ние успявахме да изчистим някои недостатъци и да стигнем до това което е днес Milla. По пътя ни подкрепяха семействата на нашите клиенти, малките магазинчета и дори големи земеделски компании. Milla благодари на всички Ви за любовта, с която ни отвъщате!

Вярваме, че в сайта на Milla ще откриете полезна информация за мелниците и домашното приготвяне на брашно, хляб и вкусни ястия от пълнозърнесто брашно!
Качествени мелници и преси за зърно за здравословен живот и дълголетие!

Адрес: гр. София, 1700, ул. Чавдар Мутафов 39-Б
Телефон: 0896 821 865
© 2024 Milla Mills. Всички права запазени.