Хляб - полезен или вреден е ?


Никой със сигурност не може да каже на колко години е хлябa. Знае се ,че преди хиляди години, под една или друга форма хлябът е бил една от основните храни за човечеството.
През последните години това древно ястие е предмет на редица спорове между диетолозите. Едните казват, че в хляба е животът,  други го намират като причина за редица хронични заболявания. Кой обаче е прав? И дали самият хляб не е претърпял метаморфози, които го правят толкоз противоречив?
За да отговорим на тези въпроси трябва да се върнем в миналото и да си припомним как и от какво нашите прадеди са приготвяли хляба. В началото не е имало нито мая, нито бакпулвер, нито различни набухватели, „бялото“ брашно не е било познато, използвали са само счукани зърна или грубо смляно, истинско пълнозърнесто  и ръжено брашно. А домашната електрическа фурна в началото на ХХ век е била в категорията на фантастичните изобретения.  Такъв хляб, какъвто са правели нашите баби – вкусен, изключително полезен  и ароматен, вече не може да се намери. Хлябът се е месил ръчно с много любов. Нашите баби винаги са оставяли парче от тестото, което е служело като закваска за следващо месене. Ароматът на прясно изпечен в пещ хляб не може да се сравни с друг аромат, а вкусът на хляба е бил невероятен.
В съвременния свят на жените не им се налага да месят и пекат хляб в къщи, защото хлебозаводите и хлебопекарните предлагат различни видове и вкусове хляб. Невероятното разнообразие и количество хляб, предлагано в търговската мрежа изисква удължаване на срока на неговото съхранение. Хлябът, продаван в магазина, трябва да бъде дълго време мек и  да не плесенясва поне една седмица. За целта се добавят най-различни стабилизатори и набухватели. Трудно е да намериш нещо здравословно в  такъв хляб!
През последните години все повече се заговори за вредата от хляба, затова  много хора започнаха сами да си приготвя хляба в къщи. Дали, обаче домашно приготвеният хляб е по-полезен от този в магазина? По-принцип се смята че е така, но има няколко нюанса.
Брашното
Свикнали сме да вярваме на всичко, което пише на опаковката на продуктите. Ако например върху опаковката на брашното пише „Екстра качество“, смятаме, че това е най-полезното и най-доброто за нас. Всъщност това изобщо не е вярно. Пълнозърнестото брашно съдържа до 70% повече полезни за нашият организъм вещества. Затова при приготвяне да домашен хляб не е добре да използваме бяло брашно, а ръжено или пълнозърнесто. Най-добре е брашното да бъде с доказан произход, т.е. от източник с добра репутация, за да сме сигурни, че това което пише на етикета, е това което е вътре.
Маята
В интернет могат да се намерят много различни „бабини“ рецепти за домашен хляб, в състава на който също така се съдържа и мая. Не бива, обаче, да забравяме, че маята, която се предлага в магазините няма нищо общо с тази, която са използвали нашите баби. Преди години са я наричали квас - смес от брашно, вода и разнообразни бактерии, захранвани с въглехидрати (захар, мед или др.), които втасват за няколко дни на топло. Днешната мая не е натурален продукт, а продукт на химическа лаборатория. Тази мая е специално разработена за бързо втасване на тестото, за да олесни процеса на приготвяне на хляба, като значително отстъпва във вкусово отношение, да не говорим за полезните свойства на хляба и други тестени продукти направени с такава мая. Няма да се впускаме в спекулативните теории за конспиративното тайно оръжие, което всъщност била маята.
Водата
Изключително важно е  качеството на водата при приготвяне на хляба. Не е добре да се използва хлорираната вода от чешмата. Принципът тук е колкото по-чиста вода имаме, толкова по-добре и за хляба ни.
Технологията
При наличието на домашна хлебопекарна всички съставки се изсипват в машината и след 2–3 часа изваждате готов хляб. Бързо е, но дали е полезно?
Когато месите тестото с ръце вие му предавате своята положителна енергия, и сте сигурни за правилната пропорция на съставките.
„Здравословното“ тесто трябва да втасва поне 12 часа. За 3 часа то не може да отключи цялата си полезна сила.
Готовият хляб не трябва да се яде горещ. Това е вредно за стомаха и черния дроб. Оставете го да изстине поне до стайна температура.
Освен това хлябът не трябва да се комбинира с някои продукти като например с картофи, особено когато искате да отслабнете. Месо и различни салами също не е добре да се комбинират с хляб.
Хлябът е изключително полезен продукт стига да го приготвяте и употребявате правилно.  С добро, пълнозърнесто брашно, без излишни добавки и подобрители, бавно и с положителна енергия, хлябът може да бъде една от най-полезните храни за човека. Приятен апетит!
Качествени мелници и преси за зърно за здравословен живот и дълголетие!

Адрес: гр. София, 1700, ул. Чавдар Мутафов 39-Б
Телефон: 0896 821 865
© 2022 Milla Mills. Всички права запазени.